Landscape Design I .THE COASTAL.

PEM 212E Landscape Design I.
THE COASTAL.
[eco.responsive landscapes]
Assoc. Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya
Res. Assist. S. Elif Serdar

ING
The landscape design I studio with its collective name THE COASTAL. invites students to discover the hidden potentials of nature on the dynamic conditions of the edge. Two sites from İstanbul will be the cases to think about the coast as a mode of life, production and cultural experience. The studio aims to help students to develop conceptual design thinking and spatial design skills through production of a series of interactive project materials and hybrid drafting techniques. [Eco-responsive landscape] as the subtheme of the studio refers to the capacity of the landscape to response and react dynamic environmental conditions. Throughout the studio the design proposals and their ability to fit the emergent conditions of the coastal landscape will be questioned. Therefore coastal design interventions will be the reflections of the ecology and culture and specialized for the
dynamic edge conditions. In this context the studio aims to discuss the potentials and limitations of the landscape by looking at very specific conditions of being on the coast. The studio will be supported with seminars and readings on contemporary landscape architecture praxis.
TR
Peyzaj Tasarım Stüdyosu I “KIYI” kavramı üzerinden doğanın gizli potansiyellerini kentin deniz ile birleştiği arakesit üzerinden sorgulamayı hedeflemektedir. İstanbul metropoliten alanından seçilen ve iki farklı kıyı karakterini yansıtan proje alanları “kıyı” kavramını bir yaşam, üretim ve kültürel deneyim biçimi olarak tartışmaya açıyor. Bu kapsama stüdyo kavramsal tasarım düşüncesinden bir dizi interaktif proje materyallerinin ve hibrid temsil biçimlerinin üretimi yolu ile mekânsal tasarım düşüncesini açığa çıkarmayı hedefliyor. Stüdyonun alt teması olan “Eco-responsive landscape”, peyzajın dinamik çevre koşullarına cevap verebilme ve tepki mekanizmasını sorguluyor. Bu kapsamda stüdyo boyunca iki farklı kıyı karakterine yönelik geliştirilecek olan tasarım denemelerinin kıyı peyzajının ürettiği dinamik durumlara uyabilme kapasitesinin sorgulanmasını hedefliyor. “Kıyı” ya yönelik özelleşen tasarımlar bu yönüyle ekoloji ve kültür arakesitinde durum okumalarını ve tasarımın birleştirici rolünü tartışmayı hedefliyor.

PEM 212E Landscape Design I. THE COASTAL. [eco.responsive landscapes] Assoc. Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya Res. Assist. S. Elif Serdar